ΑΡΧΙΚΗ LINKS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η βάπτιση και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
 

Η βάπτιση και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

 

  

Η βάπτιση είναι ένα μυστήριο που έχει επικρατήσει από τον 6ο αιώνα και σηματοδοτεί την εισαγωγή του πιστού στο σώμα της εκκλησίας. Ως μυστήριο, δίνει το χάρισμα και απαλλάσσει από το προπατορικό αμάρτημα. Πάνω από όλα όμως, είναι η σημαντικότερη στιγμή για το βρέφος και τους γονείς του. Και επειδή όλοι θέλετε αυτή η μοναδική στιγμή στη ζωή του παιδιού σας να μείνει αξέχαστη σε όλους, καλό θα είναι να γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε ώστε να μην βρεθείτε προ εκπλήξεων.

 

Η λίστα για το δικό σας παραμύθι

 

Διαλέξτε το όνομα

Το πρώτο σημαντικό βήμα για όλους τους γονείς είναι η επιλογή του ονόματος, η οποία γίνεται από κοινού. Εθιμοτυπικά, στη χώρα μας τα παιδιά παίρνουν τα ονόματα των γιαγιάδων και των παππούδων τους. Κάτι σαν διαιώνιση κάθε οικογένειας. Συνήθως, το πρώτο αγόρι παίρνει το όνομα του παππού από την πλευρά του πατέρα και το πρώτο κορίτσι της γιαγιάς από τη μεριά της μητέρας. Τα τελευταία χρόνια πολλά ζευγάρια ακολουθούν τη διεθνή μόδα, που θέλει να παιδιά να παίρνουν μοδάτα ονόματα, ονόματα ινδαλμάτων ή ιστορικά ονόματα. Έχουμε δει μέχρι και ονόματα νησιών ή πόλεων να δίνονται σε παιδάκια, με έναυσμα τις όμορφες στιγμές που έζησαν σ' αυτά οι γονείς τους.


Επιλογή ανάδοχου (νονού ή νονάς)

Το αμέσως επόμενο βήμα είναι η επιλογή του πνευματικού γονέα για το παιδί. Ο νονός είναι το επόμενο που θα πρέπει να αποφασίσετε. Αποτελεί τον πνευματικό γονέα του παιδιού σας και γι αυτό θα πρέπει να είναι κάποιο αγαπημένο και κοντινό σας πρόσωπο, το οποίο θα μπορεί να είναι κοντά στο παιδί σας σε όλες τις στιγμές της ζωής του. Ο άνθρωπος που θα επιλέξετε πρέπει να αγαπά το παιδί σας ώστε να είναι σε θέση να σταθεί δίπλα του στις όμορφες αλλά και τις άσχημες στιγμές της ζωής του. Να το καθοδηγεί και να το φροντίζει όποτε παραστεί ανάγκη. Ο ρόλος του πνευματικού γονιού είναι αξιόλογος και εξαιρετικά λεπτός. Προτιμήστε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο, συγγενικό ή φιλικό, για να είναι μαζί σας δίπλα στο παιδί σας σε όλα του τα βήματα.
Ανάδοχος του παιδιού δεν μπορεί να γίνει αλλόδοξος ή αλλόθρησκος, αλλά ούτε ορθόδοξος ο οποίος έχει τελέσει μόνο πολιτικό γάμο.

 

 

 

Πότε θα γίνει η βάπτιση

Καλό θα είναι το μωρό να έχει κλείσει τουλάχιστον τον 6ο μήνα για να αντέξει καλύτερα την ταλαιπωρία. Προτεινόμενες εποχές είναι συνήθως η άνοιξη και το καλοκαίρι,αλλά και το φθινόπωρο και ο χειμώνας ενδείκνυνται πλέον γιατί μπορούμε να βρούμε εκκλησία και χώρους για τη δεξίωση πολύ πιο εύκολα και σε καλύτερες τιμές. Όσο για την ημερομηνία, καλό θα είναι να την συζητήσετε με το νονό ή τη νονά ώστε να είναι βολική και γι αυτούς, ιδιαίτερα αν έχετε αποφασίσει η βάπτιση να γίνει μακριά από τον τόπο που ζείτε, όπως για παράδειγμα σε κάποιο νησί ή στο χωριό σας. Επίσης, λάβετε υπόψη σας τις εποχές των διακοπών ώστε να μην απουσιάζουν οι περισσότεροι από τους καλεσμένους σας, καθώς και την εύκολη πρόσβασή τους στην περίπτωση που τους καλέσετε εκτός της πόλης που ζουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα έξοδα μετακίνησης και φιλοξενίας επιβαρύνουν τους γονείς του μωρού.


Τι έγγραφα χρειάζεστε για τη βάπτιση

Το μοναδικό έγγραφο που χρειάζεται να προσκομίσετε στην εκκλησία είναι η ληξιαρχική πράξη γέννησης του παιδιού.

 

 

 

Πού θα γίνει η βάπτιση

Η επιλογή του χώρου και του τόπου όπου θα γίνει η βάπτιση καλό είναι να γίνει με γνώμονα και τη διευκόλυνση όλων των καλεσμένων. Συνήθως η βάπτιση γίνεται στην ενορία που διαμένει η οικογένεια. Η μόδα τα τελευταία χρόνια επιτάσσει πολλούς προορισμούς κατά προτίμηση νησιωτικούς, αλλά και απομακρυσμένα χωριουδάκια, μοναστήρια ή παραλίες. Οι ιερείς συνήθως δεν αρνούνται να ακολουθήσουν, με αποτέλεσμα να έχουμε δει κολυμπήθρες μέσα στη θάλασσα και γονείς, νονούς και ιερέα με σηκωμένα ρούχα για να μην γίνουν μούσκεμα. Όταν αποφασίσετε πάντως, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον υπεύθυνο της εκκλησίας για να κλείσετε την ημερομηνία και την ώρα που θα τελεστεί το μυστήριο.

 

 

 

Διαλέξτε τα προσκλητήρια και τις μπομπονιέρες

Τα προσκλητήρια και οι μπομπονιέρες είναι η πιο διασκεδαστική στιγμή για όλους και αντανακλούν το προσωπικό σας γούστο. Μην ξεχνάτε ότι τις μπομπονιέρες θα τις κρατήσουν οι καλεσμένοι και θα θυμούνται την ημέρα της βάπτισης του παιδιού σας. Οι μπομπονιέρες συνήθως είναι στο ίδιο στιλ με τα προσκλητήρια και το στολισμό της εκκλησίας. Τα προσκλητήρια θα πρέπει να σταλούν περίπου ένα μήνα πριν από τη βάπτιση, ώστε οι καλεσμένοι να προλάβουν να έχουν κανονίσει τις υποχρεώσεις τους και να μην έχουν κλείσει κάτι εκείνη την ημέρα.

 

 

 

Επιλογή φωτογράφου

Μια τόσο σημαντική στιγμή πρέπει να αποτυπωθεί ώστε να μπορεί να τη δει κάποτε και το παιδί. Επιλέξτε το φωτογράφο που θα τραβήξει φωτογραφίες και βίντεο αφού πρώτα δείτε δείγματα της δουλειάς του.

 

 

 

Το δώρο του νονού ή της νονάς

 

Οι γονείς επιλέγουν πάντα ένα δώρο για το νονό ή τη νονά του παιδιού τους. Είναι μια συμβολική πράξη ευχαριστίας και ευγνωμοσύνης προς τον ανάδοχο του μωρού σας. Παλιότερα αυτά τα δώρα ήταν διακοσμητικά για το σπίτι και δεν άρεσαν σε κανέναν. Οι καιροί όμως άλλαξαν και οι γονείς επιλέγουν προσωπικά δώρα, όπως ρολόγια, κοσμήματα ή ακόμα και ηλεκτρονικά είδη.

 

 

 

Τα γλυκάκια της βάπτισης

 

Μαζί με τις μπομπονιέρες συνηθίζεται πλέον να μοιράζονται και γλυκάκια με το όνομα του μωρού γραμμένο επάνω τους. Η ποσότητα της παραγγελίας θα αποφασιστεί βάσει του αριθμού των καλεσμένων. Συνήθως οι μαμάδες επιλέγουν πολύχρωμα παστάκια ή κοκάκια. Τον τελευταίο καιρό όμως έχουν εμφανισθεί και μπισκότα με επικάλυψη γλάσο ή σοκολάτας σε πολύ όμορφα σχέδια, όπως για παράδειγμα καρτούν, μπάλες, παπούτσια κ.ά. και φυσικά σε εντυπωσιακά χρώματα για να ταιριάζουν με το concept της βάπτισης.

 

 

 

Το γλέντι της βάπτισης

Επειδή η βάπτιση είναι το μυστήριο που γίνεται πρωινές ή μεσημεριανές ώρες και νωρίς το απόγευμα, συνήθως ακολουθεί ένα τραπέζι για τους συγγενείς και τους φίλους. Μπορείτε να επιλέξετε κάποιο χώρο εκδηλώσεων ή ένα ξενοδοχείο ή ακόμα και το σπίτι σας, ιδίως αν διαθέτει μεγάλο κήπο καθώς ο καιρός πλέον το επιτρέπει. Καλό θα είναι πάντως η δεξίωση να γίνει κοντά στο ναό για να μην ταλαιπωρηθούν τα παιδάκια που θα παραβρεθούν στη βάπτιση και στη συνέχεια στη γιορτή. Μην ξεχάσετε να μεριμνήσετε και για ένα χώρο που θα μπορούν να απασχοληθούν τα παιδιά, ώστε να διασκεδάσουν με ασφάλεια και να αφήσουν ήσυχους τους γονείς να χαρούν κι αυτοί. Η διακόσμηση καλό θα είναι να ακολουθεί αυτή της εκκλησίας ώστε να είναι όλα αρμονικά.Στο site e-baptisi.gr αλλά και στο περιοδικό ΓΕΝΝΗΣΗ-ΒΑΠΤΙΣΗ θα βρείτε πολλές προτάσεις από Ξενοδοχεία,catering,πολυχώρους,αλλά και εταιρίες με κλόουν και παιχνίδια.Η επιλογή είναι δική σας.


 

Υποχρεώσεις των νονών

Ο νονός πρέπει να αγοράσει το ειδικό κουτί της βάπτισης, που πλέον διατίθεται σε πολύ όμορφα και διαφορετικά σχέδια, όπως καλάθια, βαλιτσούλες, τσάντες, μπαουλάκια κ.ά.

Μέσα σε αυτό θα υπάρχουν τα ρούχα του μωρού, καπελάκι, παπούτσια, κάλτσες, λαδόπανα, δύο μικρές πετσέτες, μία μεγάλη, ένα μπουκαλάκι με ελαιόλαδο (παλαιότερα το λάδι το έδιναν στον ιερέα 3 ημέρες πριν από τη βάπτιση για να το ευλογήσει), λιβάνι, σαπουνάκια, τα μικρά κεράκια, τα μαρτυρικά που πρέπει να είναι όσα και οι καλεσμένοι (για τους γονείς και τους νονούς συνήθως επιλέγουν μαρτυρικά λίγο διαφορετικά από των υπόλοιπων καλεσμένων για να ξεχωρίζουν).

Επίσης, δεν πρέπει να ξεχάσει τη λαμπάδα, που θα είναι διακοσμημένη παρόμοια με το κουτί, και φυσικά να έχει προμηθευτεί το χρυσό σταυρό, στον οποίο αν θέλει μπορεί να έχει ζητήσει να χαραχθεί το όνομα του μωρού.
Κατά τη διάρκεια της βάπτισης ο νονός κρατά το μωρό στην αγκαλιά του, με τον ιερέα να διαβάζει τις ευχές.

Ο νονός πρέπει να πει στον ιερέα το όνομα του παιδιού (παλαιότερα εκείνη τη στιγμή ακουγόταν στον κόσμο για πρώτη φορά το όνομα του μωρού). Στη συνέχεια, ο νονός θα πει το Πιστεύω (αν δεν το γνωρίζει, θα το διαβάσει από το βιβλίο που θα του δώσει ο ιερέας). Μετά μεταφέρονται στην κολυμπήθρα και ο νονός αλείφει το μωρό με λάδι. Αφού ολοκληρωθεί η βάπτισή του, στη συνέχεια το κρατά στην αγκαλιά του ντυμένο με τα βαπτιστικά του ρούχα και γυρνά τρεις φορές γύρω από την κολυμπήθρα μαζί με τη λαμπάδα, την οποία κρατάει συνήθως κάποιο παιδάκι.
Μόλις ολοκληρωθεί το μυστήριο, ο νονός παραδίδει το μωρό στη μητέρα του, η οποία θα γονατίσει εμπρός του και αφού κάνει τρεις μετάνοιες και φιλήσει το χέρι του θα παραλάβει το μωρό της μυρωμένο και βαπτισμένο.
Η παράδοση θέλει επίσης τρεις ημέρες μετά το μυστήριο ο νονός να κάνει το πρώτο μπάνιο του μωρού στο σπίτι, αλλά και να το συνοδεύει στην εκκλησία την πρώτη Κυριακή μετά τη βάπτιση, προκειμένου να λάβει τη Θεία Κοινωνία.

Τέλος, μέσα στις υποχρεώσεις του νονού είναι η λαμπάδα και το δώρο του Πάσχα, τα δώρα των Χριστουγέννων, των γενεθλίων και της γιορτής του.

Παιδιά προερχόμενα από γονείς που έχουν τελέσει μόνο πολιτικό γάμο βαπτίζονται εφόσον ο ανάδοχος εγγυάται την κατήχηση του νεοφώτιστου στις ορθόδοξες αρχές της εκκλησίας.

Κρίσιμα χρονικά διαστήματα


Μέχρι 60 ημέρες μετά τη βάπτιση πρέπει να προσκομίσετε τη βεβαίωση του ιερέα της βάπτισης στο ληξιαρχείο, ώστε να δηλωθεί η βάπτιση. Η βεβαίωση πρέπει να είναι χαρτοσημασμένη με κληρικόσημο.
Αν η βάπτιση γίνει σε διαφορετικό τόπο από αυτόν της γέννησης, η δήλωση της βάπτισης γίνεται στο ληξιαρχείο του τόπου βάπτισης, απ' όπου θα πρέπει μέσα σε 10 μέρες από τη βάπτιση να προσκομίσετε ένα αντίγραφο της έκθεσης που θα σας δώσουν στο ληξιαρχείο του τόπου γέννησης.

Υπόχρεοι να δηλώσουν τη βάπτιση είναι:
Ο πατέρας, η μητέρα ή όποιος έχει την επιμέλεια του παιδιού.
Ο ανάδοχος (νονός ή νονά).
Οι συγγενείς εξ αίματος μέχρι τρίτου βαθμού.

Εάν επιθυμούν να τελέσουν το μυστήριο όχι στο ναό της ενορίας τους, αλλά σε άλλη ενορία, τότε πρέπει να ζητήσουν από τον εφημέριο της ενορίας τους να μεταβιβάσει τη ληξιαρχική πράξη γέννησης του παιδιού στο ναό όπου θα τελεστεί το μυστήριο.